Velden zijn niet correct ingevuld

Beregeningsinstallatie aanleggen

U heeft bedacht dat u graag een beregeningsinstallatie wilt hebben in uw tuin, paardrijbak of tennisbaan. Maar waar begint u eigenlijk? Wat heeft u nodig en hoe legt u het aan? Daar helpen we u op deze pagina mee op weg.

Plan maken beregeningsinstallatie

Beregening aanleggenDe allereerste stap als u uw tuin wilt gaan besproeien is een plan maken. Door een tekening te maken van de plattegrond van de tuin kan al veel duidelijk worden. Markeer wat gazon is, waar borders zijn met planten of bijvoorbeeld plantenbakken die automatisch water moeten krijgen. U wilt sproeiers plaatsen die zo min mogelijk overlap hebben in hun diameter met andere sproeiers, maar wel alles kunnen raken. Anders krijgt u alsnog gele plekken in uw gazon. Verschillende typen beregening moeten op een aparte groep gezet. Dus geen sproeiers en druppelslangen op 1 groep. Ook gedeeltes van een tuin met andere waterbehoeftes moeten op aparte groepen, bijvoorbeeld gras wat op het noorden ligt, heeft minder water nodig dan gras dat op het zuiden ligt.  

Gazon sproeien

Sproeiers zijn het ideale middel om het gazon water te geven. De pop-up sproeiers komen omhoog door de waterdruk, oftewel pas als ze gaan sproeien. Zodra de waterdruk wegvalt zakken ze automatisch weer naar beneden. Hierdoor kunt u gewoon grasmaaien of lopen over het gras zonder dat de sproeiers in de weg zitten. We hebben sproeiers met een bereik van meer dan 15 meter. Ze kunnen zowel ingesteld worden op 360° in de rondte sproeien of slechts een gedeelte. 90° is bijvoorbeeld ideaal voor een hoek in de tuin en 180° voor een rechte kant. 

Bekijk: sproeiers

Border tuin beregenen

Voor een border in de tuin is een sproeier vaak te heftig, waardoor planten en struiken beschadigd raken. Daarom is een nevelaar of druppelslang ideaal. Een druppelslang ligt direct aan de grond waardoor u heel gericht water kunt geven aan uw planten, struiken en jonge bomen. Hierdoor groeien ze sneller, bloeien ze mooier en geven meer vruchten bij fruitstruiken en -bomen. 

Bekijk: druppelslangen | nevelaars

Pomp of kraan

Gaat u de beregeningsinstallatie op uw drinkwaterkraan aansluiten of gebruikt u een pomp om grondwater (of oppervlaktewater!) op te pompen? Door een bronboring kan in eigenlijk elke tuin een pomp geïnstalleerd worden. Hierdoor hoeft geen kostbaar leidingwater gebruikt te worden. Als het slechts om een kleine tuin gaan zien we vaak dat er wel voor de waterkraan gekozen wordt. 

Bekijk: beregeningspompen
Uitbreidingen pomp: hydrofoor, frequentieregelaar, droogloopbeveiliging en drukschakelaar

Automatisch water geven

Een besturingsautomaat maakt uw beregeningsinstallatie helemaal af. Hierdoor heeft u geen omkijken meer naar de beregening van uw tuin, tennisbaan of paardrijbak. Afhankelijk van uw wensen kiest u uw besturingsautomaat uit. Hoeveel verschillende groepen heeft u nodig en hoeveel verschillende programma's wilt u in kunnen stellen? Als u verschillende groepen gaat gebruiken heeft u ook een verdeelstuk nodig met 1 uitgang per groep. 

Bekijk: automatisering

Meer weten?

Wij helpen u graag met het maken van uw beregeningsplan. Wilt u persoonlijk advies voor uw tuin of paardenrijbak? Vul dan onderstaand formulier in of neem contact met ons op.